30.7.2014

Ulkoiluasiaa

Näin kesällä moni kissa haluaa ulos, kun ilma tuoksuu, linnut laulavat ja on lämmintä. Kissaa voi ja kannattaa ulkoiluttaa esimerkiksi valjaissa. Mikäli on mahdollista rakentaa erillinen ulkoaitaus (muista myös katto!) tai verkottaa parveke, se kannattaa tehdä. Ulkoaitauksen teko on suhteellisen edullista ja ulkoilu aktivoi sisäkissan muuten suhteellisen passiivista elämää :) Parvekkeen verkotukseen tulee kysyä taloyhtiön lupa. Parvekelasien kanssa pitää olla tarkkana, ettei kissa pääse putoamaan.

Prinsessa Dessi ulkoilee valjaissa

Monet kissat ulkoilevat myös vapaasti. Kissan vapaa ulkoilu on lain mukaan kiellettyä muualla kuin oman tontin alueella, mutta vierastakaan kissaa ei saa ampua, myrkyttää tai muuten pahoinpidellä. Rakentavinta on aina olla yhteydessä kissan omistajiin ja kertoa kissan mahdollisista tihutöistä. Kissathan tunnetusti tykkäävät mm. kaivella kukkapenkkejä. Pahimmillaan kissa käy asioillaan lasten hiekkalaatikoilla ja uloste tahraa pienet leikkijät. Keväisin ja alkukesästä kissa saalistaa linnunpoikasia ja muita pieneläimiä.

Kissalle itselleen vaaroja tuottaa eniten autoliikenne. Kissan henkeä ja terveyttä uhkaavat myös petoeläimet, loukkaantumiset luonnossa, erilaiset tarttuvat sairaudet ja valitettavasti myös ihmiset. Kissoja vahingoitetaan usein tahallisesti, vaikka kannattaisi muistaa, että kissa on luonteensa orja ja se käyttäytyy vapaaksi pääsessään kuten petoeläin käyttäytyy.  Oikea osoite reklamaatioille on kissan omistaja.

Natsa-kissa teroittaa pihapuussa

Jos kissasi kuitenkin ulkoilee valvomatta, muistathan minimoida vahingot ja vaaranpaikat.
  • SIRUTA kissasi ja vie sirun tiedot valitsemaasi rekisteriin (esim. Turvasiru tai Kissaliitto). Mikäli kissa katoaa, on se löydettäessä helppo ja nopea palauttaa kotiinsa.
  • ROKOTA kissasi säännöllisesti kissaflunssaa ja -ruttoa, sekä vesikauhua vastaan.
  • LEIKKAA kissasi sukupuolesta riippumatta. Naaraskissa voi tulla kantavaksi jo 4-kuisena ja kissanpentuja syntyy kerralla jopa kuusi. Vaikka uroskissan omistaja ei kissanpentupopulaatiosta joudukaan kantamaan huolta, vähentää poikakissan sterilointi merkittävästi myös kissan karkaamishaluja ja reviiriä. Leikattu kissa elää terveempänä pidempään.
  • MADOTA vapaasti ulkoileva kissa laajakirjoisella loislääkkellä 3-4 kertaa vuodessa.
  • MERKITSE kissa kaulapannalla. Pannassa on hyvä olla heijastin, kulkunen ja omistajan yhteystiedot, vaikkapa puhelinnumero.
Dessillä on myös kaulapanta

Pannan ja valjaiden tulee myös ehdottomasti olla varustettu kuminauhaosalla, jotta kissa pääsee tiukan paikan tullen irti. Etenkin vapaana ulkoileville kissoille tämä on erityisen tärkeää. Eläinsuojeluväki kautta maan tuntee useita tapauksia omalta alueeltaan, jossa kissalle on aiheutunut vakavia haavoja pannoista, jotka eivät ole lähteneet irti tai pahimmassa tapauksessa ollaan nähty myös sisäänkasvaneita valjaita.

Lopuksi vielä muistutus siitä, että kissa EI PÄRJÄÄ Suomen luonnossa yksinään. Tämä on erittäin tyypillinen harhaluulo. Kesykissa (Felis catus) ei ole luonnonvarainen eläin ja se on jalostettu seuraeläimeksi.

Ei kommentteja:

:: Love, guaranteed ::