10.7.2014

Joulu on taas!

Tai siltä se ainakin tuntuu, kun avasimme paketin. Paketista paljastui upouusi Trovan mikrosirunlukija, jollaista olemmekin kaivanneet jo pitkään.

Mikrosiru riisinjyvän vieressä, kuva mikrosiru.com
Mikrosiru tai yksinkertaisemmin vain siru on yksinkertainen ja kohtuullisen edullinen tapa tunnistemerkitä lemmikkieläimet.  Nimitys siru on hieman harhaanjohtava, sillä laite on kapseli, johon on lisätty tunnistenumero. Mikäli lemmikki karkaa, eksyy tai vaikka varastetaan, sirutettu eläin voidaan jälkikäteen pitkänkin ajan kuluttua lähes aukottomasti tunnistaa.

Siru itsessään tunnusnumeroineen on arvoton, mikäli omistajan tietoja ei lisätä rekisteriin. Rekisterejä on useita erilaisia ja tiedot voi lisätä halutessaan useampaankin. Rekisteröinti on yleensä ilmaista. Lukijat yleensä lukevat eri valmistajien siruja ongelmitta.

Siru asennetaan lemmikin ihon alle, jolloin se ei itse saa sirua irti. Samalla se on myös huomaamaton eikä häiritse lemmikin elämää ja puuhailua millään lailla. Kissoille siru asennetaan yleensä niskaan ja koiralle korvan taakse. Sirun saa luettua erillisellä sirunlukijalla. Nyt siis meilläkin on sellainen, lisäksi yleensä kunnan eläinlääkäreiltä löytyy laite (niin täällä Loviisassakin).

Toimenpide itsessään voidaan tehdä hyvinkin nopeasti, usein ilman rauhoittamistakin normaalin eläinlääkärikäynnin yhteydessä. Siru asennetaan lemmikin ihon alle neulamaista asetinta käyttäen.

Sirutus on eläinte omistajalle vapaaehtoinen. Jos kuitenkin matkailee lemmikin kanssa tai käy ulkomaisissa näyttelyissä, siru on käytännössä pakollinen jo tullimuodollisuuksien vuoksi, lisäksi vaaditaan lemmikkipassi. Myös Kennelliiton järjestämissä näyttelyissä ja koulutuksissa siru on pakollinen.

Ei kommentteja:

:: Love, guaranteed ::