13.5.2014

Ei ole kissaa hampaisiin katsominen - vai pitäisikö sittenkin?

Lemmikin hampaiden kuntoa on hyvä seurata. Kissoilla on paljon erilaisia hammassairauksia ja -ongelmia. Osan niistä voi välttää tai ainakin reilusti vähentää säännöllisellä hammashuollolla sekä laadukkaalla ravinnolla.

Tyypillisimmät hammasongelmat ovat hammaskivi ja erilaiset ientulehdukset. Kissojen hampaat eivät varsinaisesti reikiinny.  Hammaskiven kertyminen on pitkälti kissakohtaista ja lisääntyy yleensä iän myötä.

Hammasongelmien viitteitä ovat pahalta haiseva hengitys, pureskeluvaikeudet ja joissain tapauksessa ruokahaluttomuus. Tulehtuneet ikenet saattavat vuotaa verta.


Kumpaankin edellämainittuun ongelmaan auttaa hampaiden harjaus. Saatavilla on pieniä sormeen kiinnitettäviä harjoja, joilla kevyt harjaus esimerkiksi päivätorkuille mennessä onnistuu mukavasti... huomioon ottaen tietysti kissan luonteen :) Kissa on hyvä totuttaa hampaiden harjaukseen mahdollisuuksien mukaan pennusta saakka.

Mikäli varsinainen harjaus ei onnistu, on markkinoilla myös tahnoja, joita syöttämällä hampaiden kuntoon voidaan vaikuttaa. Ihmisille tarkoitettua hammastahnaa ei saa koskaan käyttää lemmikkieläimille. Eläinten hammastahnat ovat fluorittomia.Tyypillinen ja hankalampi ongelma kissan suussa on hammassyöpymä, jossa hampaassa tai useammassa on kiillevaurio ja hammasluu on esillä ja alkanut syöpyä. Hammassyöpymiä esiintyy jopa joka kolmannella kissalla. Pitkälle edennyt syöpymä on kissalle kivulias. Kissan ikä ja ruokavalio vaikuttavat ongelman esiintyvyyteen.

Tavanomaisin hoitomuoto syöpymään on hampaan poisto, sillä syöpymät havaitaan monesti valitettavan myöhään. Kissan hampaita poistetaan anestesiassa. Hammassyöpymät paljastuvat yleensä vasta muiden ongelmien myötä, esimerkiksi hammaskiven poiston yhteydessä. Ennakkoon sen voi havaita käytännössä vain röntgenkuvista.


Kissatalon usemmankin asukin hampaita on jouduttu poistamaan. Yleisimmät syyt ovat pitkälle edenneet tulehdukset ja syöpymät. Yleishuolenpidon puuttuessa myös hammasongelmat pääsevät hyvin pitkälle ennen kuin ne havaitaan.

Löytökissojen suista löytyy monesti myös murtuneita tai katkenneita hampaita. Lemmikkienkin hampaisiin on mahdollista saada kruunuja, mutta sellaisiin ylellisyyksiin ei kissatalolla ole varaa. Niinpä harvahampaisia tai kokonaan hampaattomia asukkeja on ja on ollut useampia.

Kissa käyttää hampaitaan eri tavon kuin ihminen, eikä yleensä kärsi hampaattomuudesta lainkaan. Kokonaan hampaattomatkin kissat tykkäävät usein syödä kuivamuonaa, vaikka pehmeä ruoka on tietysti helpompaa syötävää.

Kaikki kuvat Pixabay.comista

Ei kommentteja:

:: Love, guaranteed ::