26.8.2013

Tarpeellista tavaraa

Lemmikin pito ei ole välineurheilua, mutta perusvälineistön tulee olla kunnossa. Lemmikistä riippuen tarvikearsenaali vaihtee hyvinkin paljon.

Melko pienilläkin investoinneilla selviää perustarvikkeiden hankinnasta. Luonnollisesti vain taivas on rajana! Kissalle on hyvä hankkia jo ennen itse kissan tuloa ainakin hiekkalaatikko, ruoka-astioita ja leluja.


Hiekkalaatikon hankintaa määrittää paljon sen suunniteltu sijoituspaikka ja käytettävissä oleva tila. Hiekka-astioita on saatavilla erikokoisina ja -muotoisina. Käymäläastiat ovat useimmiten muovia, jolloin puhtaanapito on helppoa ja käyttöikä pitkä. Laatikko voi olla suorakulmio tai kolmiomainen. Jälkimmäinen sopii hyvin pieniinkin tiloihin. Useissa malleissa on katto tai katos, joka estää tehokkaasti hiekan roiskumisen kissan peittäessä jätöksiään sekä vähentää hajuhaittoja. Osa kissoista myös tuntee olonsa mukavammaksi saadessaan asioida rauhassa poissa kaiken kansan silmistä :) Katto ei ole missään nimessä pakollinen.

Katon sijasta laatikoihin on saatavilla erilaisia irroitettavia reunuksia juuri hiekan roiskumista ajatellen. Laatikko voi olla myös laatikko ilman mitään erillisiä osasia, periaatteessa lähes mikä tahansa säilytyslaatikko ajaa käymäläastian asiaa. Laatikon lisäksi tarvitaan myös lapio tai vastaava puhtaanapitoon. Halutessaan on mahdollista hankkia myös erilaisia hiekkaesteitä tai -mattoja laatikon edustalle.

Hiekkalaatikoita on hyvä olla saman verran kuin kissoja. Yleinen nyrkkisääntö käymälöiden määrälle on 'kissojen määrä + 1'. Useamman kissan valtasuhteet, iät ja henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat tietysti asiaan.


Hiekka-astiaan tarvitaan myös sitä itseään, siis hiekkaa. Kissanhiekkoja on saatavilla lukemattomia eri laatuja ja koostumuksia. On paakkuuntuvaa ja paakkuntumatonta, karkeaa ja mikrohiekkaa, hajutonta tai hajustettua hiekkaa. On saatavilla myös erityistarpeisiin kehitettyjä hiekkalaatuja, kuten pitkäkarvaisille kissoille suunnattua hiekkaa (ei tartu karvoihin) tai useamman kissan talouksiin painavampirakeista hiekkaa, joka ei kulkeudu ympäriinsä niin helposti. Ja niin edelleen.

Hiekan voi korvata myös jatkuvasti suosiotaan kasvattavalla puupelletillä. Pelletit ovat alunperin lämmitysuuneihin tarkoitettua puuainesta, erittäin edullista ja ympäristöystävällistä. Pelletit muuttuvat kastuessaan sahanpuruksi, jonka voi halutessaan myös kompostoida kotikompostorissa.

Tarjolla on myös erilaisia raemaisia 'hiekkoja', jotka ovat silikaattipohjaista ainetta. Ne imevät kosteuden sisäänsä ja osa merkeistä muuttaa väriään kastuessaan.

Ruoka-astioiksi käyvät miltei mitkä tahansa tavanomaiset lautaset, kulhot ja kipot, jotka on helppo pitää puhtaina. Kissa ruokailee helpoiten matalareunaisista, laakeahkoista astioista. Reunat estävät ruoan putoamisen ja roiskumisen ja vähentävät näin siivouksen tarvetta. Painavahko ruoka-astia ei myöskään karkaa nälkäiseltä pedolta, eikä putoile lattialle korkeammalta ruokintapaikalta.

Kuivamuonalle sopii hyvin kulho tai vastaava. Vesiastiaksi sopii parhaiten metallinen, lasinen tai keraaminen astia. Muoviin tarttuu monesti käytössä tuoksuja ja kissa saattaa jättää juomisen sikseen, mikäli tuoksu ei miellytä. Astian on hyvä olla yksivärinen tai läpinäkyvä, jolloin kissa pystyy havaitsemaan veden.


Leluissa pätee monesti vanha viisaus: yksinkertainen on kaunista :) Suurin osa kissoista rakastaa laatikoita, jahdattavia häntiä tai naruja ja palloja. Rapisevat hiiret (tai mitkä tahansa esineet) ovat huvia parhaimmillaan, samoin on ihana jahdata omistajan heiluttelemaa höyhensulilla koristeltua huiskaa. Osa leluista on kyllästetty kissanmintulla, mutta läheskään kaikki kissat eivät ole erityisen persoja sille.


Kissaa joudutaan välillä kuljettamaan vähintäänkin eläinlääkärin tarkastuksiin. Kissalla tulee olla käytössä turvallinen kuljetuslaatikko. Laatikkoja on saatavilla useita eri kokoja. Lyhyille matkoille laatikon ei tarvitse olla erityisen suuri, mutta mikäli kissaa kuljetetaan pidempiä matkoja, on kuljetuslaatikon hyvä olla sen verran suuri, että kissa mahtuu liikuskelemaan jonkin verran.

Turvallisessa kuljetuslaatikossa on irroitettava, ulkoa paikalleen lukittava ovi, reilusti hengitysaukkoja ja usein myös irroitettava katto. Pohjalle on hyvä laittaa viltti, tyyny tai huopa pehmusteeksi. Pitkille matkoille laatikkoon pitää saada tarjolle myös vähintään vettä esimerkiksi oveen kiinnitettävään kulhoon.

Ulkoileva kissa tarvitsee turvalliset ja kestävät valjaat tai vähintäänkin kaulapannan. Yleensä pienimille koirille suunnattu flexi-talutin sopii myös kissan ulkoiluttamiseen. Valjaat kannattaa hankkia pikalukollisena mallina, erilaiset pujoteltavat mallit eivät yleensä ole kissan suosiossa, sillä niiden päälle pukeminen kestää liian kauan ;)
.
Kaulapannan tulee ehdottomasti olla joko pikalukollinen tai kuminauhaosalla varustettu! Vapaana ulkoileva kissa saattaa jäädä pannasta kiinni oksaan tai kantoon ja tällöin pannan on annettava periksi.
.
Hoitotarvikkeista harja, kynsisakset ja punkkipihdit tai vastaavat ovat useiten tarvittavia. Jotta huonekalut ja matot pysyisivät kunnossa, kissalle kannattaa hankkia kunnollinen kynsienteroitusalusta! Kissapuu tai kiipeilyteline on hyvä, joskin hinnakas vaihtoehto. Kissa pääsee kiipeillessään toteuttamaan lajinmukaista toimintaa ja kuin itsestään myös kynnet pysyvät kunnossa. Raapima-alustoja on saatavina myös seinään kiinnitettävinä versioina tai pieninä tolppina tai muina esineinä.

Kissan lääkekaapissa voi pitää käsikauppana saatavia silmä- ja korvatippoja, puhdistusainetta, matolääkettä ja maitohappobakteerivalmistetta. 

Lopuksi vielä todistamme oikeaksi vanhan väittämän 'mihin tiikeri raidoistaan pääsisi' tai ehkä paremminkin 'ei leopardi täplistään pääse'. Kissa on kissa on kissa :)

Kaikki kuvat Picasasta

Ei kommentteja:

:: Love, guaranteed ::