29.7.2013

Mistä tunnet sä kissaystävän?

... eli kissan valinta.

Kukapa voisi vastustaa kissanpentuja? Pieniä, haparoivia, pehmoisia, pörröisiä kissanpentuja.  Vaikka tämmöisiä:

Niin, vaikeaahan se toki on :) Kissaa valitessa kannattaa kuitenkin kiinnittää söpöyden lisäksi huomiota muutamaan muuhunkin seikkaan.  Ensimmäisenä on hyvä kartoittaa omat resurssit.

Kissa, kuten mikä tahansa lemmikki, tarvitsee läsnäoloa, leikittämistä, ruokaa, tarvikkeita ja silloin tällöin myös hoitotoimenpiteitä ja lääkkeitä. Ensinmainituista selviää ilmaiseksi, mutta jälkimmäiset saattavat tarkoittaa suuriakin kulunkeja. 

Erilaiset kissan huoltotoimenpiteet kysyvät aikaa ja vaivaa: pitkä- ja puolipitkäkarvaisten kissojen turkin hoitoon menee oma aikansa. Osaa lyhytkarvaisista kissoistakin pitää harjata säännönmukaisesti, esimerkiksi hilseilyn estämiseksi. Lyhytkuonoisten kissojen silmiä pitää puhdistaa säännöllisesti, sillä välillä kyynelkanavat menevät tukkoon.

Urokset ovat reviiritietoisempia, monesti naaraita suurikokoisempia ja leikkaamattomina saattavat käyttäytyä hyvinkin aggressiivisesti.

Naaraat ovat leikkaamattomina kiima-aikaan erityisen kovaäänisiä, mutta uroksia rauhallisempia. Naaraan sterilointi on rahallisesti suurempi kulunki kuin uroksen vastaava toimenpide. Leikattu naaras sopeutuu usein helposti perheen muihin kissoihin. 

Rotukissa on varma valinta, mikäli haluaa tietää erityisen tarkkaan jo ennen hankintaa kissan luonteesta, hoidosta ja ulkonäöstä. Rotukissaa hankkiessa ei kannata pitää kiirettä, vaan tarkoin tutustua erilaisiin kissarotuihin (joita muuten Suomen Kissaliitto on hyväksynyt 38 kappaletta). 

Suosittuja kissarotuja ovat muun muassa:

ragdoll
pyhä birma
 
brittiläinen lyhytkarva 
Rotukissa hankintaan yleensä pentuna, mutta kasvattajilla on silloin tällöin tarjolla myös nuoria tai aikuisia yksilöitä esimerkiksi kissalan supistamisen vuoksi. Rotuihin ja kasvattajiin voi tutustua Kissaliiton sivujen kautta.

Sekarotuisia kissoja taas saa ilmaiseksi tai ainakin lähes, etenkin keväällä ja kesällä tuntuu kissanpoikia olevan tyrkyllä huolestuttavia määriä. Sekarotuisten, tuttavallisesti maatiaskissojen eduksi luetaan alhaisen hinnan lisäksi yleensä hyvä terveydentila.

Maatiaiskissatkin vaativat toki osansa. Läsnäolo- ja hoitovaatimukset eivät ole juurikaan vähäisemmät kuin muillakaan lemmikeillä, lisäksi vastuuntuntoinen ja lemmikkiään rakastava omistaja leikkauttaa, rokottaa ja madottaa kissansa.

Maatiaiskissa on yleensä juuri se kissatyyppi, joka päätyy kissa- tai löytöeläintaloille karanneena, eksyneenä tai hylättynä. Rotukissojen suuri hankintahinta pitää huolen siitä, että näitä ei juurikaan vapaana näe, saati hylättynä. Luonnollisesti rotukissojakin saattaa päätyä eläintaloille ns. sosiaalisista syistä.

Kissaa ei tarvitse aina ottaa pentuna, vaan yksi vahva vaihtoehto on ottaa aikuinen kissa esimerkiksi löytöeläintalolta!

Aikuisen kissan ottaessa kissan luonne on jo melko hyvin selvillä, sen omituisuudet ja erikoisuudet ovat paljastuneet, samoin terveydentila on kartoitettu. Aikuinen kissa ei yleensä tarvitse leikittämistä ja huomiota niin paljon kuin pentu. Aikuinen kissa nukkuu pentua todennäköisemmin myös yöllä ;)

Käy rohkeasti tutustumassa löytöeläintalon kissoihin! Vietä aikaa, tutustu, leikitä, tarjoa herkkuja. Kysele, seuraa, pohdi.

Eläintalon kissat pärjäävät kyllä, mutta mikään ei korvaa Omaa Kotia ja Omaa Ihmistä. Joskus se Oman Kodin löytäminen vain kestää pidempään. Kun löydät Sen Oikean, tiedät sen kyllä.

Kaikki kuvat Picasasta

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tää on todellista asiaa koko teksti. Monet eivät tajuakkaan kissaa ottaessaan minkälaisen vastuun se tuo tullessaan. Mukava tietopaketti kissaa hankkivalle! Hyvä :)

:: Love, guaranteed ::